Med sommaren kommer lyxen att kunna gå barfota, alternativt sno på sig skorna, och gå till närmsta trädgårdsland för att plocka lite rabarber. Den lyxen hade jag och tackar allra varmast för. Sagt och gjort, en liten kastrull med saft ordnades. Denna var rårörd/kallrörd vilket innebär att ingen kokning ingår och man får ut mycket smak och fin färg. Dessutom är rabarberresterna riktigt mumsiga att göra en paj på. Man får alltså två godheter till priset för en på 2-3 dagar! Dessutom råkar saften vara busenkel att göra med fyra ingredienser.
 
Ingredienser, cirka 800 ml
- 500 g rabarber
- 800 ml vatten
- 1/3 citron
- 3 dl socker

Utförande
1. Skölj och gör rent rabarbern, men behåll gärna skalet på för fin färg och smak.
2. Skär stjälkarna i mindre bitar och lägg i en kastrull eller bunke.
3. Skiva citronen och lägg över rabarbern.
4. Koka upp vattnet och slö över rabarbern och citronen. Låt svalna och ställ in i kylskåpet.
 
Efter 1 dygn
1. Ta ur citronskivorna och ruska runt i kastrullen.
2. Ställ tillbaka i kylen och låt stå tills önskad smak (1-2 dygn till).
3. När du är nöjd med smaken, ta ut saften ur kylen och tillsätt sockret lite i taget.
4. Smaka hela tiden av för att hitta rätt balans då surheten kan variera med frukterna.
5. Slå upp i väl rengjorda flaskor så håller det sig i någon vecka, alternativt frys in i små isbitar och plocka fram vid behov.
 
Efter ett dygn.