För några år sedan hade jag strax över tre kilo äpplen som bara väntade på att få bli något smarrigt. För några dagar sen satte jag igång på projeketet, och igår slutfördes det. Jag utgick från ett recept ur Buffés, men gjorde några ändrigar.
 
Ingredienser, 5 liter
- 3 kilo äpplen (röda)
- 5 dl socker
- 5 dl vatten
- 1 msk citronsyra
- 1 tsk natriumbensonat
 
Utförande
1. Koka upp vattnet och låt svalna.
2. Kärna ur och klyfta under tiden äpplena (behåll skalet på för att få den fina rosa färgen).
3. Häll i äppelklyftorna, citronsyran och natriumbensonat.
4. Låt stå 3 dygn i kylen, och rör om emellanåt.
 
Efter 3 dygn 
1. Efter att det stått och dragit åt sig, häll av äpplena och sila vätskan genom en saftsil.
2. Koka upp, och låt småputtra i 20 minuter för att koncentrera smaken.
3. Skumma av.
4. Stäng av plattan, häll i 5 dl strösocker och rör runt tills det löst upp sig.
5. Låt svalna, och om det är lite småbitar kvar sila en gång till.
6. Häll i väl rengjorda flaskor.